H. CLARAKAPEL HERRIJST IN DRUNEN

1 december 2024

Ingestort en gesloopt, dat was het lot van de Clarakapel de afgelopen drie eeuwen. Nu herrijst, na bijna 180 jaar, de kapel opnieuw in het centrum van Drunen. Tenminste, als het aan Bert Meijs ligt. „Van abstracte kunst word ik niet warm. We moeten juist onze culturele historie in ere herstellen en koesteren.”

Wanneer Heilige Clara, die in de 13e eeuw de Orde der Clarissen stichtte, voor het eerst ‘voet’ op Drunense bodem kreeg, is onduidelijk. Een speurtocht van Meijs in de archieven wijst uit dat er vanaf begin 1600 al een kapel stond aan het begin van de Papensteeg, de huidige Torenstraat ter hoogte van Royal, die door gebrekkig onderhoud is ingestort.

In hetzelfde jaar is er een nieuw eenvoudig kapelletje gebouwd. Na zo’n honderd jaar moest de Clarakapel het veld ruimen voor de aanleg van een verharde straat. Verplaatsen was te kostbaar, dus sloop was onontkoombaar. Een schets van de Clarakapel is bewaard gebleven in het gemeentelijk archief.

In ere herstellen

De devotie voor de Clarissen blijft en in 1990 arriveert er zelfs, met een processie en fanfare, een gezelschap Clarissenzusters uit Amerika in Elshout. Op initiatief van pastoor Hedebouw van de Parochie Wonderbare Moeder wordt op 7 oktober 2012, het achtste eeuwfeest van de Orde der Clarissen, de H. Clara gevelsteen in de muur van Royal onthuld en ingezegend door kardinaal Simonis.

Het onderzoek naar de geschiedenis van de Clarakapel inspireert Meijs, als liefhebber van lokale historie, om de kapel in ere te herstellen. „Er is meer gesloopt dan behouden of opgebouwd. Er is nog weinig van de culturele historie terug te vinden en van de abstracte kunst word ik niet warm.” Meijs heeft het onder andere over het glazen huis met zand dat tijdelijk op het Raadhuisplein in Drunen stond en daarna snel weer verdween. Zijn idee wordt snel omarmd door Eugenie van Rinsum-Wolfs, die betrokken was bij de totstandkoming van de gevelsteen.

Ontmoeting en bezinning

Er is een werkgroep geformeerd met als doel de bouw van de Clarakapel. Gijs de Bonth maakt als bouwkundig tekenaar een eerste opzet, een replica van de schets uit 1846, maar omdat de kapel dan te groot en te masaal wordt, is er een mooiere kapel ontworpen.

,,Deze kapel, ter grootte van een deur, is sierlijker en straalt meer schoonheid uit met het beeld in een nis met licht”, vertelt Van Rinsum-Wolfs. ,,Het komt, in goed overleg met de parochie, te staan aan de oostkant van de Lambertuskerk, aan de rand van het Raadhuisplein. Het wordt fraai aangelegd met twee zitbankjes.”

Toon van Mook heeft zich opgeworpen als uitvoerder; hij was eerder uitvoerder van de kapel in Elshout. ,,De Clarakapel wordt op een betonnen plateau opgebouwd, zodat het eenvoudig verplaatsbaar is”, aldus Meijs en Van Rinsum-Wolfs. De werkgroep hoopt de Clarakapel op zaterdag 4 oktober 2025, tien jaar na de terugkeer van de Clarissenzusters naar Amerika, in te kunnen zegenen. ,,We hopen dat het project door de gemeenschap gedragen wordt en het een fijne plek wordt voor ontmoeting en bezinning.”

Donaties
De bouwvergunning voor de Clarakapel is inmiddels goedgekeurd. Voor de realisatie van het project is 25.000 euro nodig, wat opgebracht moet worden door donaties, die overgemaakt kunnen worden op bankrekeningnummer: NL74RABO 0380940809 t.n.v. Parochie Wonderbare Moeder, o.v.v. Clarakapel.