BEZOEK AAN ROERMOND

25 september 2024

Voor het eerst ben ik vanuit Waalwijk op bedevaart mee geweest naar Roermond, met achttien parochianen vooral afkomstig uit de parochie Wonderbare Moeder. Kapelaan Antony Rosario reed met mij mee, een bijzondere ontmoeting voor mij als oud-docente aardrijkskunde die meerdere keren in India is geweest, ook in Tamilnadu waar hij is opgegroeid.

Nadat het openingsgebed door de kapelaan was uitgesproken en de auto’s waren gezegend vertrokken wij bijtijds naar Roermond. Al eeuwenlang komen mensen uit heel Nederland naar de kapel om bij Onze Lieve Vrouwe in ’t Zand te bidden, hun zorgen neer te leggen en om bijstand te vragen. Vaak komt men om Maria te bedanken voor verkregen gunsten. Dit konden we zien in de duizenden tegeltjes in de processiegang naast de Kerk waar ook het bijzondere Kapelletje te vinden is. “Maria, die door dit beeld op deze plaats al zoveel eeuwen aan mensen bemoediging en steun hebt verleend, wees ook voor ons een bemoediging en steun in onze dagen… wees als Moeder van Jezus onze voorspraak bij Hem, sterk ons geloof en vertrouwen.” Bij dit kapelletje is een boeket geplaatst met als tekst “Van ons allemaal! Parochie Wonderbare Moeder”, met daarnaast een karakteristieke noveenkaars. Kapelaan Antony ging op indrukwekkende wijze voor in de Heilige Eucharistieviering in de kapelkerk, ook een rijksmonument.

Een eerste koffiepauze met keuzes qua Limburgse vlaai was voor ons in een hotel, restaurant op loopafstand geregeld. Peter Willemse van de Heemkunde-kring Roermond heeft vervolgens veel verteld over de vondst van het bijzondere Mariabeeldje, op de plek waar nu heilig bronwater ontspringt. Ook het Mariakapelletje, de vele tegeltjes met uitingen van dankbaarheid en het bijzondere interieur van de kapelkerk -met bijdrages uit Amsterdam en ’s-Hertogenbosch- passeerden de revue. We konden ook vragen stellen en foto’s maken. Een beeld van de H. Clemens vormde inspiratie voor een uitleg dat mensen die zich als Rooms-katholiek hadden misdragen, ter penitentie op een speciale bedevaart werden verwezen. Fantastisch hoe wij, dankzij de heer Willemse de betekenis van deze bedevaartplek door de eeuwen heen nog beter kunnen plaatsen!

De lunch werd voor ons uitstekend geregeld in Brasserie Lus in Linne aan de Maas, een mooie gelegenheid ook om als parochianen elkaar beter te leren kennen. In Linne hebben we een bezoek gebracht aan het iconenatelier van Geert en Angelique Hüsstege.

Er waren heel fraaie iconen door hen gemaakt te bewonderen, er zijn kaarten gekocht en hun gastvrijheid was fenomenaal! Ook in het atelier brandt de noveenkaars, we hebben intenties op briefjes bij deze kaars achtergelaten. Al met al kunnen we terugblikken op een heel inspirerende bedevaart. Heilige Maria, bid voor ons en begeleid ons naar onze uiteindelijke levensvoltooiing in het rijk van vrede dat Uw Zoon ons heeft beloofd.

Hanny ten Thije, Waalwijk