wonderbaremoeder.nl

MOOIE JUBILEUMVIERING KOOR CHANTEMBLE

MOOIE JUBILEUMVIERING KOOR CHANTEMBLE

MOOIE JUBILEUMVIERING KOOR CHANTEMBLE  - 19 Februari 2019 bestaat Zanggroep Chantemble 50 jaar. Op zondag 24 februari jl. werd in de Eucharistie van 11.00 uur in de Lambertuskerk in Drunen hier bij stilgestaan. Tijdens deze viering sprak de voorzitter van het koor, Bernadette Rijpert, onderstaand openingwoord uit.

Namens alle leden van Chantemble, voormalig Jongeren koor st Lambertus heet ik u van harte welkom in deze viering waar we stil mogen staan bij ons 50-jarig jubileum. Een bijzonder welkom aan oud pastores uit deze parochie, oud-leden, muzikanten en oud dirigenten. 
 
Het is in de jaren 60 toen jongeren koren als paddenstoelen uit de grond schoten. Een tijd waarin grote behoefte was de kerk te moderniseren. Er kwam een altaar voor op het priester koor, waardoor de voorganger zich richtte naar het volk in de kerk. Ook mochten er Nederlandse liederen gezongen worden, wat de jeugd erg aan sprak. Van uit een gespreksgroep in de kerk was het kapelaan van Kessel die hier in deze parochie het voor touw nam om een Jongeren koor op te richten. Cor Boelen en Adrie Kogels namen de muzikale leiding op zich. Op 19 februari 1969 zag Jongeren koor st Lambertus het levenslicht. 

Het was een groep van 60 zangers. Zij zongen tweestemmige moderne liederen van bijvoorbeeld Huub Oosterhuis maar ook liederen als Blowing in de wind en kumba ja my lord. Het was al snel een hechte groep, die veel met elkaar ondernamen en lief en leed met elkaar deelde. Van vakanties op de fiets naar de Ardennen met kapelaan van Heeswijk zijn nog veel foto’s en worden nog steeds enthousiaste verhalen verteld uit die tijd. Er was een tekst groep van leden die mee mochten denken in teksten voor de liturgie. Gisteren tijdens de reünie zijn er veel verhalen opgehaald.

Als we dan kijken naar het koor nu, 50 jaar later, is er veel veranderd, maar ook weer niet. We zingen nu vier stemmig, van bladmuziek. We zingen niet alleen in de kerk maar ook buiten de kerk. Organiseren evenementen zoals Zingen neffe de kerk, het Dickens festijn of een optreden in de Voorste Venne. Maar er is ook veel het zelfde gebleven. Er is nog steeds een tekstgroep die mee mogen denken over teksten in de viering. Maar belangrijk is vooral dat we nog steeds een hele hechte groep zijn, die lief en leed met elkaar delen. Dat we samen koor zijn, ieder met zijn eigen talent. Iedereen is even nodig. Of je nu in de tekstgroep, technische commissie, koffiezet ploeg, feestcommissie, liederen commissie, werkgroep Rome of een taak hebt in het bestuur hebt. Iedereen is nodig en iedereen is een belangrijke schakel in het geheel.

Toen ik deze tekst aan het schrijven was heb ik nagedacht over “wat is de kracht van Chantemble?”Waarom ervaren veel mensen ons als een hechte, enthousiaste groep. Dat is wat ik vaak van mensen hoor. Het woord respect drong steeds  weer in mijn gedachten en ik denk te weten dat dat zo is. We voelen respect voor elkaar in ieders zijn. In hoe de ander zijn geloof beleefd en wat die ander te geven heeft. Dan pas kun je je afstemmen op de ander en samen zingen. Je los maken van de dagelijkse dingen, van je zorgen en beslommeringen  van de dag. Je richten op de muziek, je ademhaling, de dirigent, op elkaar en de sterren van de hemel zingen. 
 
Wij hopen dat we dat samen nog heel lang mogen doen. Met trots kijken we terug op 50 jaar Chantemble. 
 
Wat mij rest is nog een woord van dank. Dank je wel pastorale team voor de ruimte en vertrouwen die we mogen ervaren. Bijzonder dank aan onze Diaken Albert Soetenbroek voor zijn begeleiding in de tekstgroep. Wij voelen ons thuis als koor thuis in deze parochie. Dank je wel parochie bestuur voor jullie steun. Maar ook dank aan onze dirigent Harm de Nooij. Voor je nooit aflatende drang ons nog beter te laten zingen. Al het werk wat je thuis muzikaal voor ons doet. Maar ook dank aan Ina Knippels onze pianiste die dit jaar al 25 jaar ons muzikaal ondersteund. En wat zijn we trots op ons combo Gerard Poele op de bas, Ad van Delft op de gitaar, Rianne Rodenburg op de dwarsfluit en sinds kort Mari de Wit slagwerk. En op Imke Ottema die met de Kerst de viool bespeelt. Maar ook veel dank aan u allen. Dank voor uw applaus en de waardering die we mogen voelen. Of gewoon omdat u er was. 


Na de viering waren alle parochianen uitgenodigd voor een kopje koffie in de Pastoor Vermeulenzaal, waar tevens gelegenheid was om het koor te feliciteren met deze mijlpaal. Onderstaand een impressie.


In het nieuws

28-02-2019

BOOTTOCHT NAAR DE PASSION IN DORDRECHT - Op Witte Donderdag 18 april wordt in Dordrecht de Passion opgevoerd. De parochie van de…
Lees verder

28-02-2019

WAT KUNT U DOEN IN DE VASTENTIJD?

Charitas Wonderbare Moeder heeft voor de vastentijd een kalender samengesteld met dingen die…
Lees verder

Meer nieuws