wonderbaremoeder.nl

VREDE VAN CHRISTUS

VREDE VAN CHRISTUS

VREDE VAN CHRISTUS…  - Miljoenen mensen over heel de wereld trekken op Kerstavond door de duisternis naar honderdduizenden kathedralen, kerken en kapelletjes om de geboorte van een kind te vieren. Gek eigenlijk, mensen die je anders met geen stok de kerk in kunt krijgen, knielen met Kerstmis neer voor een kribbe en zingen uit volle borst met schorre stemmen hun herdertjeslied. Het lijkt wel alsof we met zijn allen de schade voor een heel jaar in willen halen. En vaak is dat ook zo! De romantiek van Kerstmis sleept ons mee, maar de vraag is waar naar toe. Waarom trekken mensen in de nacht over straat? Uit plichtsgevoel? Of omdat het zonder de nachtmis niet écht Kerstmis zal worden? Anderen hebben zich wekenlang op Kerstmis voorbereid. Tallozen zijn vannacht naar de kerk gekomen vanwege de romantische kerstliederen. 
 
Maar is Kerstmis wel zo romantisch? Voor een ogenblik liggen onze handen in onze schoot gevouwen tot een gebed, hartstochtelijk bid-dend om een wereld vol vrede. Voor één nacht proberen we onze twijfels en zorgen tot zwijgen te brengen en zingen diep uit ons hart om vrede en licht. We hebben soms hard gewerkt om een bestand van enkele uren. Slagbomen zijn opengegaan, adempauze voor mensen, speelkwartier voor een kind. Maar voor échte vrede hebben we geen geld op zak. En we lopen teleurgesteld door naar de kerstetalage van het volgend jaar. De romantiek van het kerstfeest sleept ons mee. Waarom willen we het kerstkind klein houden? Laten we met Kerstmis niet struikelen over ons eigen denken: je kunt een kerstboom optuigen met prachtige kerstballen en betoverend engelenhaar, maar het blijft een afgezaagde boom, en als je niet uitkijkt een afgezaagd verhaal. 
 
Je kunt het uiteinde van de boom bedekken door het in een pot aarde te planten of het uiteinde te bedekken met zilverpapier, maar dat verandert niet veel aan de situatie: het is en blijft een afgezaagde boom. Even afgezaagd als vele kerst- en nieuwjaarswensen zijn. Jezus is geboren op de plek waar daklozen en zwervers zich thuis voelen: een tochtige stal. Is het kerstverhaal ook niet het verhaal van een doodsbange moeder en een doodsbange vader die op vlucht zijn voor koning Herodes? In onze wereld zijn er naar schatting 50 miljoen vluchtelingen. En steeds minder zijn we bereid om die vluchtelingen, die huis en haard moesten verlaten, op te vangen. Europa is verdeeld. Ook Nederland voert een verkrampt beleid, meer gebaseerd op burgerlijke angst dan gericht op het doen van gerechtigheid. 
 
En toch zingen we op Kerstavond weer opnieuw: "Midden in de winternacht ging de hemel open". De kerstnacht, waarin wij elkaar hoopvolle verhalen vertellen. Warme kerstverhalen voor als het buiten koud is. Over vluchtelingen die een gastvrij onthaal vinden, honger-lijders die weer brood op tafel vinden. Over mensen die het weer goed maken met elkaar, over verloren zonen en dochters die eindelijk weer thuis komen. Over een verdwaald kind dat op kerstavond de weg naar huis weer terugvindt. Over een dronkenlap die voorgoed nuchter en gierigaards die waanzinnig gul worden. Over klokken die vanzelf in de kerstnacht gaan beieren. Dat zouden we willen. Wat zou dat inspi-rerend werken! Het zou je inspireren om morgen weer met volle kracht te werken aan "Vrede op aarde" in plaats van machteloos een even-tuele oorlog af te wachten. Want als je voor één ogenblik de hemel hebt gezien, kun je met meer overtuiging vechten voor een wereld die er steeds meer op gaat lijken. 
 
Zo brengt God in de kerstnacht weer een bezoek aan de wereld. Geen bliksembezoek van hoogstens anderhalf uur, zodat wij de grote pro-blemen van de wereld en de vragen van ons eigen leven even kunnen vergeten. God is van plan om ons, na de kerstnacht, niet meer te verla-ten. Hij laat ons niet alleen, niet in leven, noch in het uur van onze dood. Hij zal de mens trouw blijven, zelfs tot in zijn lijdensuur. God trekt met ons mee naar elk menselijk Golgotha. Kinderen durven te zingen van vrede, ouderen soms tegen beter weten in. We zingen gewoon omdat ons hart niet anders kan! We zingen en dromen van vrede. 
 
Ze beweren dat er in de Kerstnacht een ster aan de hemel staat. De Schriften zeggen: dat is de Morgenster. De nacht moet bijna voorbij zijn. Zingen over vrede, met het hart van een kind. 
Ik wens u een zalig kerstfeest en de vrede van Christus…
 

In het nieuws

10-01-2019

STILLE OMGANG AMSTERDAM 2019  - Op 28 januari 2019 verzorgt de heer Maurice Essers, bestuurslid van de Stille Omgang uit Amsterdam, om…
Lees verder

20-09-2018

Van Missiecentrum (MCD) naar Caritas Wonderbare Moeder (CWM) - In het afgelopen jaar is er hard gewerkt om Missionaire en Diaconale…
Lees verder

Meer nieuws