wonderbaremoeder.nl

ADVENTSPROJECT 2018

ADVENTSPROJECT 2018

ADVENTSPROJECT 2018 - Van zondag 2 december t/m maandag 24 december is het advent en besteden we in onze parochie aandacht aan het adventsproject:


Opzet van geboorteregistratie in Malawi 

Malawi behoort tot de armste landen van Zuidelijk Afrika; ruim 65 procent van de
negentien miljoen inwoners leeft onder de armoedegrens. Het land heeft nauwelijks natuurlijke rijkdommen en de bevolking is laagopgeleid.
 
Bijna niemand heeft een geboortewijs
Hoewel er geen officiële statistieken bestaan, wordt naar schatting maar vijf procent van de inwoners van Malawi bij hun geboorte geregistreerd. Tot 2010 was registratie niet verplicht. Alleen wie een paspoort of rijbewijs nodig had vroeg een geboortebewijs aan.
In 2010 werd registratie van geboorte, huwelijk en overlijden wettelijk verplicht gesteld. Pas in 2015 werd de wet bekrachtigd en lanceerde de regering een programma om alle kinderen tot zestien jaar te registreren.
 
Zonder geboortebewijs ‘besta je niet’
Waarom is registratie zo belangrijk? Omdat ongeregistreerde kinderen officieel niet bestaan. Ze mogen niet naar school, krijgen geen gezondheidszorg en kunnen geen diploma’s halen. Ook krijgen ze geen wettelijke, sociale of economische bescherming.
Dat maakt ze een gemakkelijk slachtoffer van misbruik, uitbuiting, slavernij en
mensenhandel.
 
BRAVO!
De Gemeenschap Sant’Egidio heeft in Malawi het programma ‘BRAVO!’ opgezet om geboorteregistratie te bevorderen. Sant’Egidio en de regering van Malawi hebben een intentieverklaring getekend om het programma van BRAVO! in het hele land door te voeren.
 
Hulp, training en voorlichting
Families krijgen hulp bij het aanvragen van een geboortebewijs. Die registraties komen in een elektronisch nationaal geboorteregister. Dankzij BRAVO! worden geboortecertificaten nu verstuurd naar een adres in de buurt van de ouders. Om die op te halen moest je voorheen een dure reis maken. Voor medisch personeel en registratiemedewerkers organiseert BRAVO! trainingen, want zij moeten families en dorpshoofden voorlichten over het belang van geboorteregistratie. Ook zijn er bewustwording- en informatiecampagnes voor ouders, lokale NGO’s en overheidsinstellingen. Adventsactie steunt Sant’Egidio BRAVO! dit jaar bij deze activiteiten.
 
De eerste negenduizend geboortebewijzen
De eersten die een geboortebewijs ontvangen zijn tweeduizend HIV-positieve kinderen van 0-16 jaar. Veel van hen zijn wees en dus extra kwetsbaar, het geboortebewijs biedt hen belangrijke bescherming. De tweede doelgroep bestaat uit zevenduizend patiënten van de gezondheidscentra in het Balaka en Mangochi district. Onder hen zijn veel kindmoeders en slachtoffers van kindhuwelijken. In Malawi trouwt de helft van de meisjes voor hun achttiende of zelfs voor hun vijftiende jaar. Zij missen daardoor niet alleen de kans op onderwijs en werk, maar zijn ook vaak slachtoffer van misbruik, huiselijk geweld en gezondheidsproblemen als gevolg van zwangerschap en bevalling.
 
Over Sant’Egidio
Sant’Egidio is een wereldwijde christelijke lekengemeenschap die zich inzet voor de
meest kwetsbare mensen: zieken, ouderen, vrouwen en kinderen en gevangenen. In
Malawi werkt Sant’Egidio al meer dan tien jaar aan de bestrijding van hiv/aids. 
In 2013 zetten zij het project BRAVO! op.
                          

In het nieuws

24-01-2019

RONDLEIDING VOEDSELBANK DEN BOSCH - De Voedselbank in Den Bosch wil voor parochianen op 13 en 18 februari 2019 een rondleiding…
Lees verder

24-01-2019

WOESTIJNDAG -  Op donderdag 21 februari van 9.30 uur tot 16.00 uur wordt er een Woestijndag georganiseerd bij het…
Lees verder

10-01-2019

STILLE OMGANG AMSTERDAM 2019  - Op 28 januari 2019 verzorgt de heer Maurice Essers, bestuurslid van de Stille Omgang uit Amsterdam, om…
Lees verder

20-09-2018

Van Missiecentrum (MCD) naar Caritas Wonderbare Moeder (CWM) - In het afgelopen jaar is er hard gewerkt om Missionaire en Diaconale…
Lees verder

Meer nieuws