wonderbaremoeder.nl

25 JAAR UUR VAN STILTE EN GEBED

25 JAAR UUR VAN STILTE EN GEBED

25 JAAR UUR VAN STILTE EN GEBED - ‘Het is weldadig’ - De parochie Wonderbare Moeder in Drunen viert het vijfentwintigjarig jubileum van haar Uur van stilte en gebed. De combinatie van eucharistische aanbidding, vespers en rozenkransgebed ontstond als cadeau voor vertrekkende zusters en is sindsdien iedere week gehouden. “Op de Eucharistie na is dit het mooiste uur van de week.”
 
“Het Uur van stilte en aanbidding is ontstaan dankzij de clarissen, die in 1990 hier vlakbij in Elshout zijn komen wonen”, vertelt Eugenie van Rinsum-Wolfs, deelneemster van het eerste uur. “Veel mensen uit onze parochie gingen graag naar de zusters om de rozenkrans te bidden of de Eucharistie te vieren. In september 1993 verhuisden ze echter naar Eindhoven. Omdat veel mensen hen erg zouden gaan missen, vroegen we of we hun geen afscheidscadeau mochten aanbieden.
‘Wij doen niet aan cadeaus, want wij zijn arme clarissen’, zeiden ze. Toen vroegen we of we ze dan een vriendschapscadeau in de vorm van een gebedsuur mochten aanbieden, om zo de band te behouden. Dat vonden ze prachtig.
Met vier dames gingen we naar onze toenmalige pastoor Spooren, om te vragen of we ons gebedsuur op vrijdag in de kerk mochten houden, die op die dag dicht was. De eerste keer kwamen er meteen veertig mensen op af. Later zijn we naar de maandag verhuisd en hebben we diaken Soeterboek gekregen, die voorgaat in het Uur.”
 
Gebed en aanbidding
“Om half zeven stel ik samen met de koster het Allerheiligste uit en ik bewierook het”, beschrijft diaken Albert Soeterboek het verloop van het Uur. “Vervolgens wordt er een openingslied gezongen. We bidden de vespers, het kerkelijk avondgebed en nemen tien minuten de tijd voor stille aanbidding. Daarna bidden we de rozenkrans, gevolgd door weer stille aanbidding. Ik bewierook het Allerheiligste nogmaals terwijl het ***Tantum Ergo*** gezongen wordt. Tenslotte geef ik de zegen en wordt het Allerheiligste weer ingesteld.”
 
Trouwe kern
“Aanvankelijk hadden we veel deelnemers, maar die zijn allemaal overleden of naar een bejaardenhuis gegaan”, vertelt Van Rinsum-Wolfs. “We hebben niet veel nieuwe aanwas gekregen. Soms stappen er ook wel jongere mensen binnen, maar die blijven niet echt hangen. Het leeft wel, maar het is net als in de hele Kerk: het loopt terug. Onze trouwe kern van tien tot vijftien mensen komt iedere week, maar er zijn ook mensen die minder vaak komen. Pastoor Spooren wilde het destijds geen gebedsgroep noemen, maar Uur van stilte en gebed, om aan te geven dat iedereen vrij is om te komen wanneer hij wil.”
Het Uur geniet ook buiten Drunen enige bekendheid. “We hebben mensen die vanuit Waalwijk en Vlijmen hier naartoe komen”, zegt Soeterboek daarover. “Mensen die echt gelovig zijn, zijn ook bereid om buiten hun parochie te kerken, dus die weten ons wel te vinden.”
 
Rustmoment
“Mensen uit de kerngroep zeggen dat ze het Uur heel weldadig vinden”, zegt Van Rinsum-Wolfs. “Ze vinden het het mooiste uur van de week – op de Eucharistie na, dan. Het is ook mooi om te zien dat de mensen echt elke week terugkomen.”
“Het is ook een rustmoment”, vult diaken Soeterboek aan. “Een uur om te bezinnen en vredig te worden. Het klinkt lang, een uur, maar het vliegt voorbij.”
 
Heel dankbaar
In 2015 gingen de clarissen vanuit Eindhoven terug naar Amerika. Hoewel ze maar drie jaar in Elshout zijn geweest, hebben ze een diepe indruk achtergelaten. Ook op Van Rinsum-Wolfs; de zusters hebben in 1993 nog gebeden voor de (succesvol verlopen) operatie van haar gehandicapte zoontje. “Ik wil de clarissen trouw blijven”, zegt ze. “Want ik weet niet hoeveel offers ze gebracht hebben voor de mensen voor wie ze bidden, hoeveel ze hebben gevast, hoe vurig ze hebben gebeden. Maar ik weet wel dat ik ze heel dankbaar ben.”

Het jubileum
Het jubileumfeest van het Uur van gebed en stilte vindt op 7 oktober plaats, precies 25 jaar na het aanbieden van het vriendschapscadeau aan de clarissen. “Toevallig valt die dag op een zondag”, zegt Van Rinsum-Wolfs. “Bij het plannen van het jubileum vroeg ik onze toenmalige vicaris Van den Hout: ‘Is het niet mooi als bisschop De Korte dat weet?’ De vicaris zei dat hij zelf heel graag de Mis kwam doen, omdat hij affectie met het Uur heeft; hij is een tijd pastoor in Drunen geweest.”
“Ik vond het toen al mooi dat een vicaris de Mis zou komen doen, maar daarna is hij bisschop in Groningen geworden. Gelukkig komt hij de Mis nog steeds bij ons vieren. Ons jubileum is zo nog specialer geworden, met een bisschop als voorganger.”
De Eucharistieviering begint om 11.00 in de St.-Lambertuskerk in Drunen. Het Drunense Hubertusgilde zal daarbij komen vendelzwaaien. Aansluitend is er een lunch. Om 15.00 uur wordt een lof gehouden in de St.-Lambertuskerk.


In het nieuws

08-11-2018

ACTIE VOEDSELBANK GROOT SUCCES - Op 4 november 2018 heeft Caritas Wonderbare Moeder de actie voor de Voedselbank Den Bosch e.o. afgesloten.…
Lees verder

25-10-2018

KOOR- EN SAMENZANGSAVOND 17 NOVEMBER 2018 - In de Grote Kerk in Heusden is er op zaterdag 17 november een avondvullend programma met naast…
Lees verder

08-10-2018

25 JAAR UUR VAN STILTE EN GEBED - ‘Het is weldadig’ - De parochie Wonderbare Moeder in Drunen viert het vijfentwintigjarig jubileum…
Lees verder

Meer nieuws