wonderbaremoeder.nl

LEZING 'MARTELAREN VAN GORCUM'

LEZING 'MARTELAREN VAN GORCUM'

LEZING 'MARTELAREN VAN GORCUM' - Op maandag 5 november a.s. wordt door heemkundekring Onsenoort een lezing gehouden over de ‘Martelaren van Gorcum’ in ’t Rad te Elshout, Kerkstraat 39. De lezing begint om 19.30 uur en de toegang is €4,- incl. een kop koffie/thee bij binnekomst. 

In de nacht van 8 op 9 juli 1572 werd in Brielle een groep geestelijken, die trouw aan het katholieke geloof en de paus bleven, door watergeuzen gemarteld en opgehangen. Roy Tepe, gastconservator van het museum  ‘De Martelaren van Gorcum’ in Gorinchem vertelt op die avond over hetgeen met de groep destijds in Gorcum en Brielle gebeurd is, de samenstelling van de groep, over de zaligverklaring in 1675, de heiligverklaring in 1867 en over de latere verering in Brielle. 

In de groep martelaren waren twee Norbertijner priesters waardoor in de vroegere Norbertijner parochies in onze omgeving (Bokhoven. Elshout, Engelen, Haarsteeg, Hedikhuizen en Vlijmen) nog veel hieraan herinnert. Ook in Drunen, geen Norbertijner parochie, zijn er zulke herinneringen en dat heeft te maken met de groep Drunense zouaven die bij de heiligverklaring in 1867 in Rome aanwezig was. Bart Beaard maakte een inventarisatie van alle herinneringen en vereringen in ons heemgebied en zal aansluitend aan de lezing van Tepe hierover vertellen. 
 
Aanmelden is gewenst via bestuur@hkkonsenoort.nl of 0416-320995.


 
‘Terechtstelling van de Martelaren van Gorcum’. Dit schilderij met een afmeting van vier bij een meter  is in 1922 gemaakt door de Bossche firma Van Bokhoven en Jonkers en hangt in het priesterkoor van Kerk van de Martelaren van Gorcum in Kaatsheuvel.  
 

In het nieuws

11-10-2018

BEDEVAART NAAR H.H. MARTELAREN VAN GORCUM IN BRIELLE: een fantastische dag. - Op zaterdag 22 september vertrokken we vanuit Drunen met de bus…
Lees verder

08-10-2018

25 JAAR UUR VAN STILTE EN GEBED - ‘Het is weldadig’ - De parochie Wonderbare Moeder in Drunen viert het vijfentwintigjarig jubileum…
Lees verder

04-10-2018

LEZING 'MARTELAREN VAN GORCUM' - Op maandag 5 november a.s. wordt door heemkundekring Onsenoort een lezing gehouden over de ‘Martelaren…
Lees verder

27-09-2018

KIJKEN NAAR ICONEN - Zondag 28 Oktober en 4 November van 11.00 tot 17.00 in de Leerfabriek, Lambertusstraat 5, Hedikhuizen.
Op…
Lees verder

12-07-2018

VERENIGD IN GEBED VOOR DE VREDE: jaar lang samen met de bisschoppen de rozenkrans bidden voor de vrede

De Nederlandse bisschoppen…
Lees verder

Meer nieuws