wonderbaremoeder.nl

SPORT EN BIJBEL

SPORT EN BIJBEL

SPORT EN BIJBEL - In deze maand heeft alles wat rolt de bijzondere aandacht. We hebben (zeker vanuit mijn vaderland bekeken) een mooi WK gehad, de Tour draait op volle toeren en Wimbledon kende een spannend einde. 

Ik ben geen voetbalfanaat maar omdat de Rode Duivels het goed deden heb ik toch wel hier en daar wat meegepikt en was ik stiekem of openlijk trots (of bij de match met Frankrijk een beetje teleurgesteld, al heb ik de Belgische vlag niet halfstok laten hangen.) Wat me ook opviel was het gelovig gehalte van de Rode Duivels. Bvb: Na het laatste fluitsignaal tegen Panama zag de hele wereld hoe Lukaku knielde, zich een kruisteken maakte en dankbaar begon te bidden op het voetbalveld. En ik heb een artikel gelezen van een journaliste die uit nieuwsgierigheid eens dit punt onderzocht en het bleek dat vele rode duivels een band hebben met het geloof. En hierbij blijft het niet beperkt tot holle rituelen die meer weg hebben van bijgeloof zoals je dat bij voetballers uit zuiderse landen soms ziet (al wil ik hier niet over oordelen want je kunt niet in het hart van mensen kijken). Een voorbeeldje van Lukaku: “Na een wedstrijd bedank ik God voor alles wat hij gedaan heeft voor het team en voor mij.” Hij ging al op bedevaart naar Lourdes en bidt élke avond samen met zijn diepgelovige moeder Adolphine, desnoods via de telefoon als ze niet in de buurt is, een dankgebed. En hij heeft altijd en overal een Bijbel mee, waar hij meermaals per dag in leest. “Vooral psalmen. Daar onthoud ik uit dat je moet trouw blijven aan God, en ik haal er ook veel kracht uit. Als ik ergens naartoe ga en ik vergeet mijn Bijbel, voel ik mij écht slecht.”

In de Bijbel zelf komen de onderwerpen van sport ook voor: winnen en verliezen, sporten, het zich goed voorbereiden op een wedstrijd. Al die verwijzingen naar het sportgebeuren spreken er ons over dat er omwille van onze vriendschap met Jezus Christus inspanningen verwacht worden, duidelijk keuzes maar ook dat de overwinning binnen ons handbereid ligt. In de tweede brief aan Timoteüs 2, 5 lezen we: “En iemand die aan sport doet, zal geen prijs winnen als hij zich niet aan de spelregels houdt”. Ons christen-zijn verlangt een manier van leven. De spelregels voor ons christen zijn kennen we. Jezus zegt het ons in het evangelie: “Bemin God bovenal en uw naaste als uzelf”.
In de eerste brief aan de Korintiërs in hoofdstuk 9 verzen 24 tot 27 kunnen we het mooi lezen: “U weet het: alle hardlopers in het stadion rennen om het hardst, maar slechts één wint er. Ren dan om te winnen! Atleten ontzeggen zich alles. Zij doen dat om een vergankelijke krans te winnen, wij doen het voor een onvergankelijke.”

In de Hebreeënbrief hoofdstuk 12 vers 1 lezen we: “Door zo’n wolk van getuigen omgeven moeten wij elke zondelast die ons hindert, van ons afschudden, om vastberaden de wedstrijd te lopen waarvoor we hebben ingeschreven. ” In die zin worden we aangespoord om eens te denken aan de velen voor ons die vanuit hun levende band met Jezus Christus grote dingen deden. Sportmannen en sportvrouwen worden aangemoedigd door supporters die meestal zelf nooit de sport hebben beoefend. Wij mogen denken aan zovele miljoenen mannen en vrouwen voor ons die ook christen zijn geweest en door hun levende band met Jezus Christus gelukkige mensen waren en grote dingen deden. Zij hebben het gekund en wij kunnen dat ook. Zij zijn onze ‘supporters’ om te volharden in ons geloof en Christus weg te volgen. En Maria is daarbij onze grootste supporter.

Laten we de sport van ons geloof in ere houden, onze training niet verwaarlozen, loyaal en trouw blijven aan het team en de woorden van onze Coach (H. Geest) volgen. En als de scheids van ons geweten af en toe fluit, ga niet met grootse gebaren er tegenin. Aanvaarden we zelf onze gebreken, vragen we om vergeving in het besef dat we er niet alleen voor staan maar gedragen worden door Gods barmhartigheid en geroepen om samen met het team prachtige doelpunten te maken in de goal van het Rijk Gods.

Pastoor Hedebouw

In het nieuws

12-07-2018

VERENIGD IN GEBED VOOR DE VREDE: jaar lang samen met de bisschoppen de rozenkrans bidden voor de vrede

De Nederlandse bisschoppen…
Lees verder

21-06-2018

LEZING DEKEN FELIE SPOOREN MAANDAG 1 OKTOBER 2018 - Op zondag 17 juni is onze oud- pastoor, Deken Felie Spooren, 65 jaar geworden. Hij heeft…
Lees verder

Meer nieuws