wonderbaremoeder.nl

LEZING OVER VERERING VAN DE MARTELAREN VAN GORCUM IN ELSHOUT

LEZING OVER VERERING VAN DE MARTELAREN VAN GORCUM IN ELSHOUT

LEZING OVER VERERING VAN DE MARTELAREN VAN GORCUM IN ELSHOUT - Wat heeft Elshout met de Martelaren van Gorcum? Dat is een van de vragen die wordt beantwoord in de lezing die op maandag 4 juni om 20.00 uur wordt gegeven in ‘t Mariahuys in Elshout (naast de kerk). De heer Roy Tepe, gastconservator van het museum van de Martelaren van Gorcum in Brielle (Den Briel), en Bart Beaard van Heemkundekring Onsenoort vertellen u deze avond meer over de Martelaren van Gorcum en de oude traditie om vanuit Elshout jaarlijks op bedevaart te gaan naar Den Briel. Ook zullen zij u meer vertellen over het aan de Martelaren van Gorcum gewijd retabel in de kerk van Elshout.
 
Martelaren van Gorcum
De Nederlandse Opstand of Opstand (80-jarige oorlog) is de strijd van het opstandige deel van de Nederlandse gewesten tegen hun landsheer, de Spaans-Habsburgse koning Filips II. 
Tijdens deze Opstand namen de geuzen op 26 juni 1572 de stad Gorinchem (ook: Gorcum of Gorkum) in. Hoewel door de bezetters – aanhangers van Willem van Oranje – geloofsvrijheid was toegezegd, werden zeventien priesters, zowel seculieren als regulieren, alsmede twee lekenbroeders, gevangengenomen en gefolterd. Op 9 juli 1572 werden zij bij Den Briel opgehangen in een turfschuur die aan een vernietigd klooster toebehoorde; vervolgens werden hun lichamen verminkt. In 1675 werden de martelaren zaligverklaard. In 1867 nam Pius IX hen op in het officiële Romeinse martyrologium (de lijst van heilige martelaren) na hen op het Sint-Pietersplein heilig te hebben verklaard.
 
Retabel
In een zijaltaar van onze parochiekerk in Elshout bevindt zich een aan de Martelaren van Gorcum gewijd retabel. De bekende Elshoutse kunstenaar Hendrik van der Geld heeft in 1876 een eikenhouten retabel vervaardigd met twee etages, die elk drie nissen hebben. Een van de nissen bevat een schrijn met relieken van de martelaren. Van der Geld heeft in de nissen de getuigenis van Leonardus van Veghel, pastoor van Gorcum, en de veroordeling van twee norbertijnen (Adriaen Jansen van Hilvarenbeek en Jacob Lacops van Oudenaarde) in reliëf uitgebeeld. De terechtstelling van deze martelaren is eveneens in hout te zien. Elshout had een bijzondere band met de norbertijnen, die sinds eeuwen de zielzorg in het dorp uitoefenden. Van der Geld maakte ook een vleugelaltaar voor de relieken, dat vooraan in de rechterzijbeuk van het kerkgebouw kwam te staan.
Gedurende bijna drie eeuwen, vanaf 1690 tot en met 1950, werden in Elshout deze martelaren vereerd. Vanaf 1950 organiseerde de broederschap Heilige Martelaren van Gorcum jaarlijks een busbedevaart naar Brielle.
 
Bedevaart naar Brielle
In vervolg op deze lezing is er vanuit onze parochie een bedevaart naar Brielle op zaterdag 22 september 2018. We wonen daar in de Bedevaartskerk een H. Mis bij en krijgen een rondleiding over het bedevaartterrein. Tijdens de bedevaart zullen we ook stilstaan bij het 25-jarig jubileum van het Uur van stilte en gebed. Parochianen komen al die jaren wekelijks bijeen in de Lambertuskerk in Drunen om samen te bidden.
 
Informatiebijeenkomst bedevaart naar Brielle
Ter voorbereiding op deze bedevaart is er op dinsdag 19 juni a.s. om 20.00 uur in de Pastoor Vermeulenzaal in Drunen een informatieavond over deze bedevaart. In de volgende flitsen komt hierover meer informatie.
 
Aanmelden
Om een beetje zicht te hebben op het aantal bezoekers vragen wij u om zich aan te melden voor zowel de lezing als de informatieavond. Aanmelden kan door een berichtje door te geven aan het parochiesecretariaat, tel: 0416-372215 (tussen 9.00 en 12.00 uur) of via e-mail: parochie@wonderbaremoeder.nl


In het nieuws

14-06-2018

KINDERWOORDDIENST - Elke zondag tijdens de viering van 11.00 uur is er voor alle kinderen kinderwoorddienst. Met de kinderen worden dan…
Lees verder

01-05-2018

LINTJE VOOR PIET JONKERS - Op donderdag 26 april werd Piet Jonkers verrast met een koninklijke onderscheiding. Uit handen van Roel Augusteijn,…
Lees verder

Meer nieuws